Facebook vs Twitter, avantaje şi dezavantaje

Tema: Reţele sociale, abordare comparativă


fb vs twitter

Proiect lecţie 1: Facebook

Proiect lecţie 2: Twitter

Proiect lecţie 3. Facebook vs Twitter. Cum să utilizăm corect reteţelele de socializare

Plan de lecţie

plan de lectie


Prezentare generală a unităţii de învăţare : Master TIMV, facultatea IMST Bucureşti


Titlul planului unităţii de învăţare Facebook vs Twitter


Rezumatul unitatăţii de învăţare


În acestă unitate de învăţare vor fi prezentate studenţilor următoarele conţinuturi:
– prezentarea reţelei de socializare Facebook
– prezentarea reţelei de socializare Twitter
– scurtă comparaţie între cele mai importante reţele de socializare, Twitter vs Facebook
– modalitatea de a folosi eficient reţelele de socializare


Aria tematică – Reţele de socializare


Clasa – Master TIMV, an I


Timp aproximativ necesar – 4 lecţii a câte 30 minute


Obiective operaţionale/rezultate aşteptate


La sfârşitul unităţii de învăţare, studenţii vor fi capabili să:

OP1. Să cunoască aspectele generale despre reţeaua de socializare Facebook
OP2. Să cunoască aspectele generale despre reţeaua de socializare Twitter
OP3. Să cunoască avantajele şi dezavantajele celor doua reţele sociale
OP4. Să reuşească să facă o scurtă comparaţie între cele doua reţele de socializare, punctând punctele forte ale fiecăruia
OP5. Să cunoască modalitatea de folosire eficientă a celor doua reţele de socializare


Plan de evaluare


Investigaţia îi dă studentului posibilitatea de a aplica în mod creator cunoştinţele şi de a explora situaţii noi de învăţare, se limitează la o oră de curs, solicită studentului să îndeplinească o sarcină de lucru precisă, prin care să-şi poată demonstra, un întreg complex de cunoştinţe şi capacităţi.

Proiectul este o activitate mai amplă, ce permite o apreciere complexă şi nuanţată a învăţării, ajutând la identificarea unor calităţi individuale ale studenţilor . Această formă este puternic motivantă pentru studenţi, deşi implică un volum de muncă sporit – inclusiv activitate individuală în afara clasei .

Reprezintă o formă de evaluare complexă, ce conduce la aprecierea unor capacităţi şi cunoştinţe superioare, precum apropierea unor metode de investigaţie ştiinţifice, găsirea unor soluţii de rezolvare originale, sistematizarea materialului, generalizarea problemei, aplicarea soluţiei la uncâmp vast de experienţe, prezentarea concluziilor .

Portofoliul este un instrument de evaluare complex, ce include experienţa şi rezultatele
relevante obţinute prin celelalte metode de evaluare, urmăreşte progresul înregistrat de student, nu numai în ceea ce priveşte cunoştinţele achiziţionate pe o unitate mare de timp.

Autoevaluarea îi ajută pe elevi să-şi dezvolte capacităţile de autocunoaştere şi de autoevaluare, compară nivelul la care au ajuns elevii cu nivelul cerut de obiectivele învăţării şi de standardele educaţionale.


Reţelele de socializare

Ce sunt reţelele sociale? Daca bloggingul ar fi primul pas în social media, iar microbloggingul pasul al doilea, atunci reţelele sociale ar fi pasul al treilea, pentru că înglobeaza caracteristicile unei reţele extinse de bloguri şi microbloguri, precum şi facilităţile oferite de platformele de partajare a informaţiei foto/video.

Reţelele sociale permit crearea unor profile online gratuite ( date personale şi de contact, preferinţe, hobby-uri). După completarea profilului online, utilizatorii se pot conecta şi pot relaţiona cu profilele altor utilizatori.

Reţele sociale în sine sunt mijloace de promovare. Foarte populare peste ocean şi din ce în ce mai accesate şi la noi, reţele sociale te pot ajuta să-ţi promovezi blogul, sau mica ori marea afacere şi să fii în permanent contact cu vizitatorii sau potenţialii clienţi.

Tot prin intermediul reţelelor sociale, un profesionist poate fi la curent cu subiectele legate de job. Graficienii pot descoperi concepte noi, programatorii se pot pune la curent cu cele mai noi standarde sau limbaje de programare şi aşa mai departe. De ce nu, şi alte categorii profesionale „mai puţin moderne”, gen contabili sau jurişti, se pot informa prin intermediul aceloraşi reţele sociale şi, nu în ultimul rând, se pot face cunoscuţi online.

Facebook şi Twitter sunt la ora actuală cele mai populare reţele sociale.

Proiect lectie 1. Facebook

faceb

Facebook, cea mai puternică reţea socială la nivel modial, a început în 2003, când fondatorul său, Mark Zuckerberg, a creat Facemash, o platformă deschisă numai studenţilor de la Harvard.

Deşi de-a lungul anilor, firme importante precum Yahoo, Google sau Microsoft au încercat să cumpere Facebook, fondatorul Mark Zukerberg şi-a manifestat intenţia de a păstra independenţa reţelei.

Cu o capitalizare de piaţă de 201,6 miliarde de dolari, Facebook, cea mai mare reţea de socializare din lume, este în prezent a 22-a mare companie din lume între Verizon Communications, locul 21, şi Toyota Motor Corp, locul 23. Comparativ, Google are o capitalizare de piaţă de 394 miliarde de dolari, iar Microsoft 385 miliarde de dolari. Recordul este deţinut de Apple, compania cu cea mai mare capitalizare bursieră din lume, 593 miliarde de dolari.

Veniturile din publicitate ale Facebook au înregistrat un avans de 53%, la 3,59 miliarde de dolari, aproape 70% din aceste venituri provenind din publicitatea pe dispozitive mobile. Veniturile totale, afectate de fluctuaţiile de curs valutar, au crescut cu 49% în perioada octombrie-decembrie 2014, la 3,85 miliarde de dolari, de la 2,59 miliarde de dolari în trimestrul patru din 2013.

Profitul total înregistrat de Facebook anul trecut s-a ridicat la 2,9 miliarde de dolari, aproape dublu faţă de 2013.

Facebook este cea mai mare reţea socială și potrivit ultimelor cifre are aproximativ 1,4 miliarde de utilizatori lunar dintre care 890 de milioane intră zilnic. Din tot acest număr, 1,2 miliarde accesează rețeaua socială într-o lună de pe telefonul mobil – Android, Windows Phone, iOS și telefoane mai slabe. Iar cea mai importantă cifră este aceasta: 526 de milioane de oameni accesează Facebook doar de pe telefon.

Compania nu deține însă doar o rețea socială, ci din 2012 și 2014 are și două produse importante, adică Instagram, respectiv WhatsApp. Instagram are lunar 300 de milioane de utilizatori, iar WhatsApp a ajuns la 700 de milioane de utilizatori.  Alte aplicații prin care ai acces la produsele Facebook sunt Groups, Pages și Messenger. Şi sumele cheltuite cu cercetarea şi dezvoltarea (R&D) aproape s-au triplat în trimestrul patru din 2014, la 1,1 miliarde de dolari, deoarece compania americană şi-a dezvoltat recentele achiziţii: Instagram, WhatsApp şi Oculus Rift.

Profitul reţelei de socializare Facebook a crescut cu 34% în trimestrul patru din 2014, la 701 milioane de dolari, în timp ce numărul de utilizatori a ajuns în decembrie 2014 la 1,39 miliarde, 86% dintre aceştia accesând serviciile Facebook de pe smartphone-uri sau alte dispozitive mobile.

DATE GENERALE:

– are peste 1.4  de miliarde de utilizatori;
– mai bine de 50% dintre ei intră zilnic pe Facebook;
– utilizatorii dau zilnic 2 miliarde de Like-uri şi comentarii;
– în fiecare zi se încarcă peste 250 de milioane de fotografii;
– Facebook este disponibil în 70 de limbi;
– de la lansare şi până acum, s-au strâns 2,34 miliarde de dolari din donaţii.

DESPRE UTILIZATORI:

– 56% consideră că este „o nebunie” să fii prieten cu şeful pe Facebook;
– 83% dintre femei sunt plictisite de prietenii de pe Facebook;
– 48% urmăresc wall-ul fostului partener de viaţă;
– 47% au înjurături pe pagina de profil.

TOP 5 LIKE-URI:

1. Facebook – 53 de milioane;
2. Zynga Texas Hold’Em Poker – 51 de milioane;
3. Eminem – 47 de milioane;
4. YouTube – 45 de milioane;
5. Rihanna – 45 de milioane.

TOP 5 BRANDURI (companii non-internet):

1. Coca-Cola – 34 de milioane;
2. Disney – 28 de milioane;
3. MTV – 28 de milioane;
4. Starbucks – 25 de milioane;
5. Oreo – 23 de milioane.

TOP 5 APLICAŢII (după numărul utilizatorilor lunari):

1. CityVille – 76 de milioane;
2. The Sims Social – 65 de milioane;
3. Static HTML – 61 de milioane;
4. Adventure World – 38 de milioane;
5. FarmVille – 34 de milioane.

TOP 5 DEZVOLTATORI DE APLICAŢII (după numărul utilizatorilor lunari):

1. Zynga – 263 de milioane;
2. Electronic Arts – 99 de milioane;
3. Mensing – 61 de milioane;
4. Microsoft – 50 de milioane;
5. Wooga – 40 de milioane.

Punctul forte al Facebook este numarul mare al posibilităţilor de socializare accesibile oricărui utilizator ( peste 40 000 de aplicatii). Cele mai populare dintre acestea pot fi accesate chiar de pe prima pagină.

 • Perete  ( Wall )- este secţiunea unde proprietarul contului poate afişa mesaje publice
 • Ciupitura ( Pokes ) – o modalitate de a atenţiona un alt utilizator
 • Note ( Notes ) este un editor de text online similar celui de pe platformele de blogging, care permite şi încărcarea fotografiilor
 • Fotografii ( Photos ) utilizatorul poate încărca fotografii şi le poate aranja în album

Numărul de conturi româneşti din reţeaua Facebook a atins 7,6 milioane, în creştere cu 8,6% faţă de ianuarie 2014, din care 1,48 milioane aparţin utilizatorilor din Bucureşti, potrivit Facebrands.ro, serviciul de monitorizare a paginilor româneşti create pe reţeaua socială.

FACEBOOK ROMANIA. „Din cei 7,6 milioane de utilizatori, 6,74 milioane (88,7%) şi-au setat oraşul în profil. Faţă de anul trecut, aceştia au crescut în număr absolut dar au scăzut uşor în proporţie faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut când erau 6,57 milioane (93,88% din total, la momentul respectiv)”, se arată într-un comunicat al Facebrands.ro.

Capitala are în continuare cei mai mulţi utilizatori ai reţelei Facebook în Romania, 1,48 milioane – 21,97%, urmată de Cluj Napoca, Iaşi, Timişoara şi Constanta cu peste 200.000 utilizatori de Facebook.

Alte nouă oraşe au peste 100.000 de utilizatori de Facebook, respectiv Craiova, Braşov, Galaţi, Ploieşti, Oradea, Arad, Bacău, Piteşti şi Sibiu.

Numărul de pagini româneşti create pe Facebook a crescut în 2014 cu 12,8%, la 26.785.

Cele mai multe pagini româneşti de Facebook sunt în categoriile afaceri locale (2.880), artă şi Cultură (1.672), sănătate & îngrjijire personală (1.495), magazine online (1.487), cântăreţi şi trupe (1.319) şi bloguri (1.159).

Facebrands.ro este serviciul de monitorizare a paginilor româneşti create pe reţeaua sociala Facebook, lansat la începutul anului 2011 de Standout şi Byte Flux. Standout este o agenţie de comunicare pe bloguri şi reţele sociale înfiinţată în 2007.

Facebook, pe de altă parte, lucrează la implementarea mesajelor de avertizare și a filtrelor pentru conținutul inadecvat pe care utilizatorii rețelei de socializare îl distribuie prietenilor lor, a anunțat marți un purtător de cuvânt al companiei, scrie AFP.

Rețeaua de socializare va instala anumite filtre prin care să împiedice utilizatorii cu vârste mai mici de 18 ani să acceseze videoclipurile ofensatoare sau care pot provoca stare de șoc, distribuite pe pagina lor de către prieteni.

Facebook acceptă înregistrarea adolescenților care au împlinit vârsta de 13 ani.

Când oamenii distribuie informații pe Facebook este de așteptat ca ei să facă acest lucru într-un mod responsabil, personalizând accesul la conținutul mesajului distribuit, a explicat pentru AFP un purtător de cuvânt al companiei.

În cazurile în care utilizatorii semnalează un conținut inadecvat, Facebook poate transmite un mesaj de avertizare destinat adulților și să-i împiedice pe utilizatorii tineri să vizioneze respectivul conținut, a mai declarat responsabilul companiei.

Facebook a început să implementeze mesajele de avertizare și filtrele în noiembrie anul trecut după ce în prealabil instalase sistemul care permitea rularea independentă a videoclipurilor pe paginile de notificări ale abonaților. Utilizatorii sunt obligați să bifeze mesajul de avertizare pentru a accesa mesajele video controversate, de exemplu.

Această măsură de protecție a fost aprobată de responsabilii din cadrul Facebook. Deocamdată mesajele de avertizare nu vizează și videoclipurile de pe Youtube care sunt distribuite pe rețeaua Facebook.

Proiect lectie 2. Twitter

543c477e9547e.jpg

Twitter este o platforma de microblogging ( provine din englezul Tweet – ciripit) ce poate fi accesată de pe telefonul mobil sau de la orice terminal IT şi oferă posibilitatea iniţierii unor interacţiuni sociale pe baza unor mesaje de cel mult 140 de caractere.  Initial, serviciul a fost creat cu scopul de a raspunde unor intrebari simple de genul ” Ce faceti in acest moment ? ” Cu timpul Twitter s-a transformat într-o comunitate virtuală, în care utilizatorii schimbă informaţii, fotografii, leagă relaţii de prietenie şi de afaceri.  Întrucat Twitter a înregistrat un succes uriaş, multe reţele sociale, printre care Facebook şi Myspace , au inclus facilităţi de microblogging precum „mesaje pe perete ” sau ” status update”.

Deşi este deschisă doar de câţiva ani marelui public, platforma Twitter există încă din 1992, sub forma unui software de comunicare între soferii de taxi. abia dupa 15 ani , acest serviciu de comunicare a fost deschis marelui public sub denumirea de Twitter.

Twitter a împlinit 5 ani de la lansare. Cu această ocazie a dat publicităţii câteva cifre interesante despre evoluţia reţelei de microblogging.:

 •  a durat 3 ani, două luni şi o zi pentru a ajunge la un miliard de tweet-uri;
 • acum se trimit 1 miliard de tweet-uri în fiecare săptămână;
 • la moartea lui Michael Jakson, pe 25 iunie  2009 s-au transmis 456 de tweeturi pe secunda;
 • utilizarea Twitter-ului pe telefoanele mobile a crescut cu 182% anul trecut

Twitter în România

Screen shot 2013-07-25 at 2.20.27 AM

Twitter este un fenomen destul de recent in Romania. Nou-veniţii pe Twitter sunt cei mai activi. Twitter are peste 64.000 de conturi româneşti. Acesta este folosit pentru a fi la curent cu noutăţile din domeniul de activitate şi pentru a comunica pe diverse teme.

Multe persoane au idei strălucite care se pierd deoarece nu sunt transmise la timp. Twitter iţi oferă posibilitatea să împărtăşeşti şi celorlaţi ideile tale, în aşa fel încat să beneficieze de ele în timp real. Twitter nu a prins în Romania pentru ca pe plan local nu avem nume mari care să folosească această platformă. Nu avem celebrităţi, nu avem politicieni, nu avem specialişti, nu avem jurnalisti, nu avem voci puternice.

Twitter nu este o rețea de „prietenie” în sensul în care este Facebook. Nu, nu ne întâlnim pe Twitter ca să ne arătăm ce-am mai făcut, ce-am mai cumpărat, ce-am mai vizitat. Twitter este o rețea socială cu caracter informațional.  Este o rețea news-oriented și ăsta i-a fost succesul și în SUA, UK și în lume peste tot.  Pe Twitter s-au organizat mișcări sociale, mișcări de stradă.

La noi însă sunt puține surse media prezente și active, dar de asemenea sunt extrem de puține conturi oficiale de companii care să dea informații utile. Pe Facebook e suficient să fii și vei fi găsit de branduri. Pe Twitter tu ești cel care trebuie să fie activ și să găsească conținutul pe care vrei să-l consumi. Dacă nu știi să cauți sau nu găsești, te poți plictisi rapid de Twitter.

Succesul platformei twitter a fost depăşit pe plan mondial numai de Facebook.

Twiter  valoreaza, acum, 8 miliarde de dolari” a declarat seful Twitter, Dick Costolo, la Summit-ul Web 2.0 tinut in San Francisco, California. „Avem ambiţii măreţe”, a continuat Costolo, „Vrem sa facem parte din esenţa comunicării globale şi credem că putem ajunge la fiecare persoană de pe planetă.” CEO-ul Twitter crede că acest lucru este ceea ce ii diferenţiază de Facebook si Google +.

Şi ambiţiile acestuia sunt justificate de statistici: Twitter transmite, zilnic, 250 de milioane de mesaje, dupa ce la începutul anului numarul total se ridica la 100 de milioane. A fost nevoie de trei ani şi două luni pentru ca Twitter să işi atingă primul miliard de mesaje. Twitter are, acum, o sută de milioane de utilizatori activi, la nivel global, dintre care jumătate se loghează în fiecare zi. Odată cu lansarea, de catre Apple, a iOS 5 , un sistem care integreaza cu succes Twitter, numărul de noi conectări a crescut de trei ori.

Avantaje şi dezavantaje:

Dezavantaje:

 • consumă prea mult timp
 • te indepărtează de viaţa reală
 • nu produce efecte de comunicare vizibile
 • există alte modalităţi de comunicare mai eficiente
 • este numai pentru cei care se pricep la online
 • Facebook a avut mai mult succes în Romania decat Twitter
 • Twitter te expune pe tine/ compania ta la critici

Avantaje

 • este cea mai accesibilă platforma social media
 • sistemul Twitter este foarte deschis. Oricine îl poate accesa, de pe oricare platformă social media, chiar şi de pe platformele online concurente.
 • Twitter este util pentru construirea unei opinii consensuale, a unei comunităţi de suporteri.
 • Utilizatorii consideră că pe Twitter se scrie mai onest decat pe bloguri
 • Twitter te ajută să organizezi evenimente interesante, multe dintre ele spontane
 • Pe Twitter poţi găsi informaţii interesante, multe dintre ele cu scop educativ.
 • Twitter este un loc unde poţi să-ţi găseşti un loc de muncă
 • Twitter te expune criticilor, dar iţi oferă posibilitatea de a-ţi studia adversarii.
 • Este un loc potrivit pentru a anunţa vânzări şi oferte.
 • Twitter este un mediu de comunicare foarte rapid.
Proiect lecŢie 3. Cum sĂ utilizĂm eficient ReŢelele de socializare
ScurtĂ comparaŢie Între Facebook Şi Twitter

118d2bd

fb vs tww

 

Obligatoriu trebuie să ai cont pe Facebook şi Twitter. Dacă activitatea pe care vrei să o promovezi implică materiale multimedia, poţi apela şi la un site de profil. De exemplu, dacă ai în vedere multe fotografii sau creaţii grafice, Flickr ar trebui să fie prima alegere. Are în spate o comunitate care numără milioane de utilizatori şi poate fi conectat la alte reţele sociale.

Foarte mulţi utilizatori nu ştiu să facă diferenţa dintre un cont pe Facebook şi o pagină. În realitate, este foarte simplu: contul este legat de utilizator, iar pagina de o afacere sau persoană publică.Contul îl creezi pentru tine ca individ, iar pentru blogul tău, de exemplu, creezi o pagină. Pe pagina respectivă postezi tot ce este legat de blog. În acest fel, separi zona personală de rest.

Twitter, Facebook şi toate reţelele sociale în general sunt aşa cum le foloseşti. Devin o pierdere de timp dacă tot ceea ce faci este să vorbeşti cu prietenii despre vreme şi pot fi utile dacă ştii să le utilizezi în folosul tău.

Să piardă timpul pe Facebook ştie oricine. Dar ştim oare să folosim eficient aceste reţele, în scop practic? Cuvântul cheie este scop. Având în minte scopul pe care vrei să-l atingi, nu trebuie decât să identifici şi să foloseşti uneltele pe care reţelele sociale ţi le pun la dispoziţie.

Postează des dar relevant

Este important să postezi des. Asta nu înseamnă însă că trebuie să-ţi bombardezi contactele cu informaţii inutile. Trebuie să postezi în principal ceea ce este relevant pentru domeniul respectiv. Pe Twitter nu este neapărat important să ai un număr mare follow-eri. Mulţi dintre aceştia îţi dau follow doar în speranţa că le vei întoarce favoarea. Important este să ai un număr cât mai mare de follow-eri cu adevărat interesaţi de mesajele postate de tine.

Postează automat dar nu te limita doar la asta

Există numeroase căi în care poţi posta automat pe Facebook sau Twitter. Pentru a publica automat posturile de pe blogul tău poţi apela la un plugin de wordpress sau poţi folosi o aplicaţie de Facebook care preia automat conţinutul fluxului RSS.

Aplicatii Facebook

De asemenea, poţi conecta reţelele între ele. Pe Facebook există aplicaţii care preiau automat mesajele de pe Twitter şi le postează pe contul sau pagina ta. De asemenea, şi posturile de pe Facebook pot fi preluate automat pe Twitter, tot cu ajutorul unei asemenea aplicaţii.

Nu trebuie însă să faci abuz de aceste metode. Este foarte important şi să ţii legătura cu cei interesaţi, nu doar să „le arunci” informaţii. Este important să comunici cu ei, să le răspunzi la întrebări.

Conectează alte site-uri la Facebook

Dacă vrei ca cei care te urmăresc pe Facebook să fie la curent cu activitatea ta de pe alte site-uri sau reţele sociale, poţi realiza o conexiune în aşa fel încât acele activităţi să fie preluate de Facebook.

Facebook poate fi configurat să preia automat informaţii de pe alte site-uri. De exemplu, noutăţile de pe Flickr sau Picasa ori posturile la care ai dat share în Google Reader, pot fi publicate automat pe Facebook.

Aderă la grupuri

Să zicem că eşti interesat de tot ceea ce este nou despre platforma de blogging wordpress. Aderarea la grupuri legate de acest subiect te poate ajuta să discuţi cu alţi pasionaţi şi poţi afla informaţii noi.

Aceste grupuri pot fi asemănate cu un forum. În momentul în care ai o nelămurire poţi posta o întrebare în speranţa că un utilizator mai experimentat îţi va răspunde. La fel, tu poţi ajuta alţi utilizatori care au nevoie de un sfat.

Fă-ţi relaţii, citeşte ceea ce este relevant

Şi contactele ţi le poţi alege pe criteriul domeniului comun de interes. Adaugă şi urmăreşte persoane de la care ai ceva de învăţat pe domeniul care te interesează.

Pe Twitter poţi folosi listele pentru a filtra informaţiile importante. Poţi urmări sute de persoane, dar dacă vrei să te concentrezi asupra ceea ce este cu adevărat important, creează o listă în care să adaugi acele persoane care îţi oferă informaţii de interes.

În acest fel, eviţi să pierzi timp pentru a citi sute de mesaje. Folosind listele pe Twitter, poţi acorda atenţia doar informaţiilor interesante, atunci când te presează timpul.

Nu îţi pierde timpul cu orice necunoscut

Pe Facebook te poţi trezi că te adaugă ca prieten persoane pe care nu le cunoşti şi cu care nu ai nimic în comun. Aceştia, de obicei, nu urmăresc decât să ajungă la un număr mare şi artificial de prieteni.

Acceptând cererile unor astfel de persoane, vei ajunge să-ţi inunzi feed-ul de Facebook cu mesaje inutile. Informaţia care nu te interesează este doar o pierdere de timp.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s